arrowHome arrow Informatie arrow Geschiedenis maandag, 23 oktober 2017
Historie PDF Print E-mail
Geschreven door Yhorst
woensdag, 21 februari 2007

Algemeen wordt erkend dat de heer Jaap Vos, afkomstig uit Oud Avereest en werkzaam als boerenknecht bij Dirk Bakker het initiatief heeft genomen tot het oprichten van een voetbalvereniging in IJhorst. Hij voetbalde zelf bij Balkbrug, maar bleef zondags ook liever in IJhorst.

Zoon Roelof Bakker polste vervolgens schoolgaande jongens of die belangstelling hadden om in IJhorst te voetballen. Een aantal jongens was al lid van Wacker in de Wijk. Veel jongens meldden zich op 19 juni 1947 in ‘Het Bietengat’, een opslagplaats van voederbieten van de familie Bakker. Die avond werd besloten om een vereniging op te richten.

De contributie werd vastgesteld op 5 cent (ca. 2 eurocent) per week.

IJhorst probeerde zich in 1e instantie in te schrijven bij de KNVB als IJVV (IJhorster VoetbalVereniging), maar dit werd door de KNVB geweigerd, omdat er in IJsselmuiden al een vereniging was met de naam IJVV. Vervolgens koos men voor V.V. IJhorst.

Als clubkleuren werd gekozen voor oranje en zwart. Oranje, omdat deze kleur bij de omliggende verenigingen niet voorkwam……

De eerste competitiewedstrijd werd gespeeld op 22 september 1948 tegen Balkbrug 2.

Uitslag: IJhorst 1 – Balkbrug 2 5-2

In 1963 kreeg onze vereniging landelijke bekendheid. De gemeenteraad ‘ontdekte’ dat men in IJhorst op zondag voetbalde….. En dat gebeurde al jaren! Op radio en tv zijn plotseling inwoners van IJhorst te zien. Zo mag dierenarts Dijkstra in ‘Achter het nieuws’ zijn verhaal doen.

De laatste jaren, en misschien moeten we zeggen: de laatste tientallen jaren, is v.v. IJhorst te vinden in de laagste klassen van het amateurvoetbal. Veelal in de zesde klasse, met regelmatig een of meerdere jaren vijfde klasse.

De jeugd voetbalt al geruime tijd onder de naam W.IJ.C.. Dit staat voor de Wacker IJhorst Combinatie. Een samenwerkingsverband tussen v.v. IJhorst en v.v. Wacker. Sinds enige jaren voetballen ook de Veteranen van beide verenigingen onder de naam W.IJ.C..

In 2007 zal er op bescheiden wijze aandacht geschonken worden aan het 60-jarig bestaan van onze zo mooie vereniging!

In het seizoen 2014/2015 werd v.v. IJhorst kampioen in de 5e klasse. In het seizoen 2015/2016 komt v.v. IJhorst hierdoor voor het eerst uit in de 4e klasse.